Hoe werkt het?

Voordat je aan de slag gaat, lees je op deze pagina wat de Grote Clubactie is, welke verkoopmethodes er zijn en legt het stappenplan je stap voor stap uit hoe je de Grote Clubactie organiseert bij jouw vereniging.

Wij willen deelnemen, en nu?

Of het nu om sport, hobby of cultuur gaat, alle verenigingen zijn bij ons welkom. Als jij jouw vereniging hebt ingeschreven voor de Grote Clubactie kun je inloggen op onze website. Zodra je ingelogd bent, heb je de mogelijkheid om je verenigingsgegevens bij te werken en jullie loten te bestellen om te verkopen.

Start van de Grote Clubactie

Als de actie is gestart verkoopt je vereniging de loten voor € 3,- per stuk. Hiervan gaat 80% rechtstreeks naar de vereniging. Van de overige 20% wordt een loterij georganiseerd, waarbij lotenkopers vele prijzen kunnen winnen, waaronder € 100.000,-. Dit is al sinds het eerste lot een feit en daarmee ook de kracht van de Grote Clubactie. De gemiddelde opbrengst voor verenigingen is € 1.700,- en varieert tussen de € 400,- en € 20.000,- !

Inschrijven

Welke loten verkoop je en hoe?

Er zijn twee verschillende loten die verkocht kunnen worden. Er is een lot van € 3,- en een Superlot van € 150,-. Je verkoopt loten op de manier die het beste bij jouw vereniging past, meerdere methodes gebruiken kan natuurlijk ook!

Lot van € 3,-

Een lot van € 3,- kan op verschillende manieren verkocht worden

1. Verkoopboekje

Met het verkoopboekje gaan verkopers langs bij familie, vrienden en in de buurt. Via dit verkoopboekje geven kopers voor de aankoop van hun lot(en) een eenmalige machtiging af. Deze machtiging kan online worden afgegeven via de QR-code of weblink die in het verkoopboekje vermeldt staat, of door deze handmatig in te vullen in het boekje. Met name verenigingen die veel jeugdleden hebben, maken gebruik van deze verkoopmethode.

Voordelen

  • Kinderen hoeven niet met geld over straat
  • Met de online aankoop ontvangt de koper zijn loten per e-mail en staan de lotnummers vermeld op het bankafschrift
  • Met de online aankoop hoeven clubs zelf geen machtigingen in te voeren

2. Online

Iedere vereniging heeft een eigen online omgeving waar kopers eenvoudig online een lot kunnen kopen. Deze vorm van lotenverkoop is de perfecte manier voor (oudere jeugd)leden om zo makkelijk loten te verkopen voor de vereniging. De weblink naar deze pagina kan persoonlijk door leden gedeeld worden via WhatsApp, social media en e-mail met vrienden en familie. Ook voor de vereniging zelf is deze verkoopvorm ideaal. Voor bijvoorbeeld lotenverkoop aan (oud)leden en supports van de club.

Voordelen

  • Online kopen mensen gemiddeld 4 loten meer dan offline
  • De link is eenvoudig te delen via social media en online door (jeugd)leden
  • Directe afschrijving
  • De koper ontvangt zijn lotnummers per e-mail, deze staan ook vermeld op het bankafschrift
  • Clubs hoeven zelf geen machtigingen in te vullen

3. Papieren lot

De papieren loten worden vooraf voor 0,60 cent per stuk ingekocht bij de Grote Clubactie. Lotenkopers betalen contant 3 euro en krijgen een papieren lot. Per lot levert dit 2,40 euro op die voor de clubs is. Met deze methode van lotenverkoop ontvangt de club meteen het geld en hoeven er geen machtigingen worden ingevoerd.

Tip: Verkopen jeugdleden papieren loten? Laat ze dan deze video zien!

Superlot van 150 euro

Een Superlot is een mooie vorm van mini-sponsoring

Een Superlot, bestaande uit 50 loten van 3 euro, is uitermate geschikt om te verkopen aan sponsors en lokale bedrijven. Daarnaast is gebleken dat Superloten ook veel worden verkocht aan seniorenteams binnen de vereniging.

De incassering wordt uitgevoerd door de Grote Clubactie, waarna de vereniging hier 80% van ontvangt (120 euro). De koper ontvangt 50 loten fysiek of digitaal en een symbolisch fysiek Superlot van de vereniging. (De vereniging geeft bij het invoeren zelf aan, naar wens van de koper, of de 50 loten digitaal of fysiek verstrekt worden)

Tip: Deze methode leent zich goed voor oudere jeugdleden, volwassen leden en leden uit de sponsorcommissie.

Belangrijke data Grote Clubactie

De Grote Clubactie 2019 begint dit jaar op zaterdag 14 september en loopt tot en met 10 december. Vanaf deze dag mogen er loten verkocht worden door alle leden van jullie vereniging. Als de verkoopperiode voorbij is vindt de trekking van de loterij plaats op 11 december. Iedereen die een lot gekocht heeft kan vanaf 12 december de loten checken bij ons op de website.
In januari is alles afgerond en ontvangen de verenigingen het opgehaalde bedrag.

De Grote Clubactie Agenda 2019

Stappenplan

Hierin wordt uitgelegd hoe jullie vereniging een succesvolle Grote Clubactie kan organiseren: Heb je een werkgroep, een doel en de verkoopmethode(s) vastgesteld? Schrijf jouw vereniging dan in voor de Grote Clubactie, plaats je bestelling en ga aan de slag! Het Stappenplan van de Grote Clubactie helpt jou hierbij. Hier lees je stap voor stap hoe je een succesvolle Clubactie op jouw vereniging organiseert. Veel succes!

Download het Stappenplan

Verenigingen vertellen

Jaarlijks halen ruim 5.300 verenigingen samen bijna 9 miljoen op door hun deelname aan de Grote Clubactie. Hiervan gaat 80% rechtstreeks naar de vereniging. Lees hier hoe zij erin slagen om hun doelen te halen!

Succesverhalen