Verenigingen: Klappen voor alle ouders!
28 mei 2020
“Ouders hebben een belangrijke rol bij het financieel gezond houden/maken van de vereniging.”
Inmiddels zitten we zo’n drie maanden in de coronacrisis. Gelukkig mogen we langzaamaan weer wat meer van meneer Rutte en komt ons “oude” leventje weer een beetje op gang. Zo ook binnen het verenigingsleven. Mondjesmaat lopen de (kunst)grasvelden weer vol met dartelende jongelingen en enthousiaste tieners. Wekelijks worden onze kinderen weer onderworpen aan (her)nieuw(d)e kennismakingen, zoals een eerste schooldag en een eerste training op de club. Slapeloze nachten gaan eraan vooraf, maar bovenal een teken van leven dat weer in de buurt komt van ons bestaan vóór de coronacrisis.
Tjonge jonge, wat heeft deze pandemie voor een hoop opschudding gezorgd. Economisch zaten we geweldig in de lift, het kon niet op. Langzaamaan werden we weer lid van meerdere verenigingen en namen we er ook nog een sportschoolabonnementje bij. De klimaatdiscussie dreef ons verder richting het openbaar vervoer en onderwijzers en zorgpersoneel konden zo hard roepen als ze wilden, maar geld erbij zat er niet in.
Hoe anders is het nu slechts drie maanden later! De economie is ingestort, bij sportverenigingen staat het water aan de lippen, we mogen alleen als het noodzakelijk is met het openbaar vervoer reizen en de goegemeente is van mening dat het onderwijzend personeel en zorgpersoneel inmiddels de dragers zijn van onze maatschappij.
Het valt mij op dat de ouders van onze kinderen toch zwaar onderbelicht blijven in de discussie van de grote thema’s. En dat terwijl zij de spil zijn in onze maatschappij. Zeker nu! Ze geven onderwijs, zijn de opvang, verzorgen de dagelijkse sport- en spelactiviteiten en hadden al de enorme zorgplicht over hun kids. Zij zijn de coaches van onze kinderen en kunnen de meeste invloed op hen uitoefenen. Zeker ook met betrekking tot een sportvereniging. Menig ouder pakt daarbij een dubbelrol en is ook nog coach van een jeugdteam.
Ook bij de organisatie van de Grote Clubactie merken we dat de rol van ouders van onschatbare en zelfs doorslaggevende aard is. Zelfs zo sterk dat de ouders in het bestrijden van de crisis binnen het verenigingsleven een cruciale rol kunnen vervullen. Deze rol hebben zij binnen een club vaak al als leider of trainer of als chauffeur naar uitwedstrijden. Nu kunnen ze die invloed ook uitoefenen bij het financieel gezond houden/maken van de vereniging. Zeker als de vereniging dit jaar meedoet met de Grote Clubactie en de oudste vorm van fondsenwerving, loten verkopen, inzet om extra geld op te halen voor hun club. Uit onderzoek blijkt dat de jeugdleden graag voor hun cluppie op pad gaan, maar dat de ouders hier nog wel eens twijfels over hebben. Moet ik mijn kind wel langs de deuren sturen? Ik vind het zelf niet leuk, dus dan zal mijn kind het ook wel niet leuk vinden. Maar draai het eens om, juist nu! Vertel je kind waarom het zo belangrijk is dat zijn vereniging extra inkomsten nodig heeft. Denk mee over hoe hij/zij zoveel mogelijk loten kan verkopen en wijs hem/haar op het feit dat toen er de afgelopen maanden geen trainingen waren, dat zo erg was. De club mag niet verloren gaan!
Iedere club roep ik vervolgens op om straks in het najaar de opbrengst van de Grote Clubactie 2020 kenbaar te maken op de club, op een moment dat er veel ouders aanwezig zijn. Rondom een wedstrijd van het eerste team of tijdens een toernooi of event. Dan even een moment te pakken om stil te staan bij de rol van de ouders. Te benoemen hoe belangrijk hun coachende rol was bij de motivatie van de kinderen om zoveel mogelijk loten te verkopen. Wat dit betekent voor de club en tot slot te klappen voor alle ouders!
Is jouw vereniging ook op zoek naar “Geld” om de clubkas te spekken, neem dan ook deel aan de Grote Clubactie. De lotenverkoop start pas in september, maar een goede voorbereiding begint nu en levert absoluut resultaat op.